Pia Sievinen -

KUMPPANI ESITTÄYTYY: Lighting Design Collective

 

Habitare Pron valaistuksen kumppani Lighting Design Collective tunnetaan mielikuvituksellisista, nykyaikaisista valaistussuunnitelmistaan arkkitehtuuriin ja rakennettuun ympäristöön. Madridista Miamiin, Lontoosta Meksikoon ja Helsingistä Hongkongiin toimiva yritys kertoo tarinoita valo työvälineenään. 

 

Mikä on Lighting Design Collective ja mitä teette?

Anna Martevo, Business Development Manager: Olemme suunnittelutoimisto, jonka viestintäväline on valo. Teemme yhteistyötä mm. rakennusalan ammattilaisten, bränditoimistojen, suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa. Tavoitteena on luoda kokemuksia, muistoja ja tarinoita sekä vahvistaa identiteettiä leikkisän ja älykkään valonkäytön avulla.  Suunnittelun lähtökohtana voi yhtä lailla olla julkisivun arkkitehtoninen ilme tai valaistuksen vuorovaikutus käyttäjien kanssa. Valaistus voi myös olla itsenäisesti toimiva valotaideteos.

LDC:n perusti vuonna 2009 Tapio Rosenius, joka on edelleen yksi maailmanlaajuisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia valaistussuunnittelijoita. LDC on kasvanut orgaanisesti tähän pisteeseen, ja yrityksestä on matkan varrella lähtenyt liikkeelle myös muutama spin-off. Orgaaninen ajattelu on kuulunut yrityksemme ideologiaan aina – tämä on lähestymistapamme niin suunnittelun kuin myös johtamisen osalta.

Kolme eurooppalaista toimistoamme muodostavat pohjan yhteistyökumppanien verkostolle, joka ulottuu Madridista Miamiin, Lontoosta Meksikoon ja Helsingistä Hongkongiin. Tällä hetkellä LDC työllistää noin 30 henkilöä.

 

Mistä teidät erityisesti tunnetaan? 

Mielikuvituksellisista, nykyaikaisista valaistussuunnitelmista arkkitehtuuriin ja rakennettuun ympäristöön. Hyödynnämme suunnittelututkimusta, viimeisintä teknologiaa, digitaalista sisältöä ja valotaidetta. Meidät tunnetaan uskaltajana, kokeilijana ja ennen kaikkea narratiivisesta lähtökohdastamme valaistussuunnitteluun. Kerromme tarinoita ja valo on työvälineemme.

Monitaitoinen ja kansainvälinen tiimimme koostuu valaistussuunnittelijoista, ohjelmistokoodareista ja digitaalisen taiteen osaajista. Yhdessä olemme toteuttaneet hankkeita yli 20 maassa pian yli 10 vuoden ajan. Laaja-alainen projektikokemuksemme kattaa pieniä ja suuria kohteita kulttuurirakennuksista toimistoihin ja kaupallisista kokonaisuuksista infrastruktuuriin.

 

Tieto – Data Is Beautiful -teos pohjautuu suomalaisen IT-yhtiö Tiedon Intelligence building -konseptiin, jossa mitataan tuhansien IoT-sensoreiden avulla erilaista dataa yhtiön pääkonttorin sisällä. Teos on voittanut LIT Design Awards 2017 -kategorian Interactive Lighting Projects.

 

Mikä erottaa teidät alan muista toimijoista?

Teemme laaja-alaisesti yhteistyötä eri tahojen kanssa. Rakennuttajat, sisustussuunnittelijat, kiinteistökehittäjät, bränditoimistot, arkkitehdit, kaupungit ja yksityishenkilöt kuuluvat olennaisesti laajaan asiakasverkostoomme. Teemme suunnittelutyötä aina loppukäyttäjän näkökulmasta – katsojalle ja kokijalle. Tavoitteenamme on auttaa asiakasta ymmärtämään valaistuksen tuoma lisäarvo tilalle ja sen käyttäjille.

 

Millainen on suunnittelufilosofianne?

Intohimo, diversiteetti ja johtajuus ovat kolme perusarvoamme, jotka ohjaavat kaikkea toimintaamme. Lähestymme työtämme aina intohimoisesti ja antaumuksella, emme tee vain työtämme. Uskomme lisäarvon tuottamiseen vahvan ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta kaikille sidosryhmillemme. Uskomme myös, että diversiteetti on vahvuus: erilaisista taustoista ja lähtökohdista koostuva henkilökuntamme on toisiaan vahvasti tukeva kokonaisuus, joka tukee LDC:n lähestymistapaa suunnittelun osalta.

Osallistava johtajuus on suuressa roolissa jokapäiväisessä toiminnassamme. Olemme vaatimattomia mutta päämäärätietoisia innovaattoreita, joiden intohimona on kehittää valollista ymmärrystä sekä olla mukana alan kehityksessä.

 

Yksi LDC:n käynnissä olevista projekteista on Tallinnan vanhan kaupungin muurien ja tornien uusi valaistus, joka valmistuu syksyllä 2018. Ainutlaatuista projektia tehdään yhteistyössä kaupungin, tilaajan ja museoviranomaisten kanssa.

 

Olette tehneet valaistuksia myös julkiseen tilaan. Kertoisitteko hieman näistä.

Näistä voisimme mainita Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468 -hankkeen, koska se on ollut alku julkisen tilan muutokselle, jossa valo tulee olemaan isossa roolissa. Kiinnostusta herättävä majakka houkuttelee ihmisiä tutustumaan vanhaan teollisuusalueeseen. Teos on samalla lähtölaukaus uudelle projektille ja korostaa tulevan asuinalueen teemaa ja identiteettiä.

Ehkä kiinnostavinta koko projektissa on kuitenkin valon rooli uuden julkisen tilan luojana. Helsinkiin on saatu näin ainutlaatuinen tapahtumapaikka. Säiliön vaipan alaosaan on leikattu suuret oviaukot, jolloin säiliöstä muodostuu katettu ulkotila. Säiliössä voidaan järjestää markkinoita, kirpputoreja, katuteatteriesityksiä, kaupunginosatapahtumia ja monenlaisia muita tilaisuuksia. Säiliössä on kuvattu musiikkivideoita, järjestetty yksityistilaisuuksia ja se on myös tiettyinä ajankohtina avoin yleisölle.

Lighting Design Collective on edelleen vahvasti mukana kehittämässä Kruunuvuorenrannan asuinaluetta, josta tehdään valon kaupunginosa. Valotaide ja valo osana julkista tilaa ovat suuressa roolissa suunnitteluvaiheessa niin rakennuttajan, meidän kuin myös Helsingin kaupungin osalta.

 

Mitä Habitaressa Prossa tullaan valaistusmielessä kokemaan?

Tilassa tullaan näkemään ja kokemaan visuaalisia aistimuksia LDC:n tuottaman sisällön kautta, joka tukee JKMM:n tilasuunnitelmia. Kokonaisuus suunnitellaan yhdessä ja se tulee olemaan saumaton elämys, aistimus ja kokemus vierailijoille.

 

Lighting Design Collecticen perustaja ja toimitusjohtaja Tapio Rosenius puhuu Habitare Pron ohjelmalavalla perjantaina 14.9. klo 13 aiheenaan Ambient Communication –  valo digitaalisen ympäristön luojana.

 

ldcol.com

 

LDC:n tunnetuimpia kohteita:

Öljysäiliö 468, Helsinki

Tieto HQ – Data Is Beautiful, Espoo

Jyväskylän uusi sairaala NOVA

Tallinnan vanhan kaupungin muuri ja tornit

Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort, Oman